Cursussen

Workshop pollenanalyse met Bijkersgilde Zuid Nederland 2018

De eerste workshop pollenanalyse van Bijkersgilde zuid is in februari afgerond. Deze workshop was een eerste aanzet om er bekend mee te raken en ons gezamenlijk verder te ontwikkelen. Er zijn diverse soorten honing onderzocht en er is vooral geoefend met het maken van preparaten van zowel honing als stuifmeelklompjes. Uit de groep deelnemers zijn er enkele die door willen gaan en een werkgroep pollen en honing analyse opzetten. Door deze werkgroep zal onder andere gewerkt gaan worden aan een referentiecollectie en ook aan de combinatie met andere honinganalyse technieken. Tegelijkertijd is er nog steeds interesse bij diegene die de eerste keer niet deel konden nemen, om ook kennis te maken met pollenanalyse en wie weet ook deel te nemen aan de werkgroep. De workshop zal daarom nogmaals gegeven in het voorjaar van 2018, de intentie is als de werkgroep in het najaar weer van start gaat de deelnemers aan deze tweede workshop die door willen gaan dan ook aan kunnen sluiten. De workshop is een eerste aanzet om er bekend mee te raken. Na een theoretische introductie ligt de nadruk op praktijk. Zelf aan de slag en leren van fouten en successen. Het maken van verschillende preparaten en opbouwende moeilijkheidsgraad van determinatie. Meer informatie via info@imkerijhetgroenewoud.nl

Basiscursus bijenhouden 2018

Door een samenwerking van imkerverenigingen Ambrosius Middelbeers, Udenhout en Imkerij Het Groene Woud is het mogelijk geworden om in 2018 een basiscursus bijenhouden te volgen. Inmiddels zijn de eerste lessen geweest en bereiden de cursisten zich voor op de praktijk. De lessen worden gehouden in Middelbeers bij Ons Mevrouw voor de theorie, op de Biebult voor praktijklessen in de bijenvolken en bij Imkerij Het groene Woud voor een les over honingoogst. Bij voldoende resultaat van toetsen en deelname ontvangen de cursisten het NBV diploma.

Basiscursus bijenhouden 2018 HAS Den Bosch

Ook in 2018 wordt er een basiscursus bijenhouden georganiseerd door Imkerij Het Groene Woud op de HAS in ’s Hertogenbosch. In vorgaande jaren heeft er ook een cursus plaatsgevonden, deze imkers verzorgen nu de bijen in de HAS tuin. Inmiddels is de cursus van start en zijn 16 studenten van studierichting toegepaste biologie bezig de grondbeginselen van het bijenhouden te leren. De basiscursus is bedoeld voor beginnende imkers die nog geen of weinig ervaring hebben met het houden van bijen. Na afloop zijn ze in staat om succesvol een bijenvolk te verzorgen. We volgen het bijenjaar van februari t/m oktober met 5 theorie en 11 praktijklessen. De theorie wordt gegeven op de HAS. De praktijk wordt verzorgd op een praktijklocatie in Den Bosch en ook bij Imkerij Het Groene Woud in Liempde. De cursus wordt afgesloten met een examen. Met voldoende resultaat voor dit examen en deelname aan de lessen ontvang je het NBV diploma.